tisdag 25 oktober 2011

Vernissage på lördag

Alla är så välkomna till min utställning på Galleri Gyllene Hinden i Hindås nu på lördag. Utställningen håller på till den 24 november så det går förstås att komma när som helst under den tiden.



Då den 24 november står jag i Nordstan på Julmarknad hela dagen och ska på något underligt vis ordna så att jag både hämtar i Hindås och lämnar till Midvinterfest i Skogen på Bohusläns museum i Uddevalla. Hur det ska gå till vet jag inte i dag. Jag har fullt upp med att sticka och montera det sista till Randigt. (Och röja upp efter min månadslånga gräsänkeperiod som slutar på lördag. Jag har garn och damm precis överallt)

fredag 21 oktober 2011

Billig eller dyr halsduk

"kan inte du sticka en halsduk till mig i flera färger?" sa mina barns kusin till sin favoritmoster. Han har visserligen bara en, men ändå. En stor färgglad rund halsduk som man också kan ha på huvudet ville han ha. Här är resultatet.


Det blev efter mina strikta regler en halsduk av de garner jag har som passar i kvalitet. 20 olika färger. Hela halsduken väger ca 400 gram, den är 45 cm bred och ca 180 cm lång ihopstickad till en ring. Med restgarner blir det en billig halsduk men om man ska köpa 20 färger och använda ca 20 gram av varje färg så blir det förstås en dyr halsduk. Så här gjorde jag:




En storlek ca 45x180 cm
Material: restgarner i ull, blandgarn eller akryl i kvalitet 60-80 m per 50 gram
eller blanda två tunnare garner.
Jag har från mitt garnlager hämtat följande gamla och nya garnkvaliteter: Kattens Sofia, Akrylda, Wernyl, Marks&Kattens Kosmos, Lina, Ryagarn, Pritty Shetlandstype, Sjuntorps Ullgarn, Octanoja Textil Budget B100 Ull.
Garnåtgång: 400 gr
Sticksätt: Rätstickning
Färger: 20 regnbågsfärger
Stickor 10 samt en hjälpsticka 7
Lägg upp 45 m och sticka rätstickning i ränder om ca 9 cm. Beroende på garn blir det 15-17 eller 19 v. Sticka ojämnt antal v för att skarven ska komma på olika sidor. Sticka 20 ränder eller ca 180 cm.
Plocka med en extra sticka upp m från uppläggningsvavet, vik halsduken dubbel och sticka ihop med stickor 10 en m från halsduken med en m från uppläggningsvarvet och maska av samtidigt .
Fäst alla trådar.
design: textilkonstnär katrin bawah


torsdag 20 oktober 2011

Gaia passar både sommar och vinter

Det verkar kanske inte så smart att visa en solklänning så här i slutet av oktober, men Gaia har varit ute på turne så jag har inte haft henne hemma förrän nu. Och vem vet. Hon kanske ger sig ut på en semestertur till varmare bredgrader när som helst.



Om hon däremotstannar hemma så har jag tänkt att hon kan styla sig med en långärmad jumper under och förstås snygga färgade strumpor och då blir hon fin och presentabel hela vintern.




Gaia är stickad på min gamla stickmaskin. Modellen är en rak vid kjol som "rynkas" mot ett åtsittande liv. För att kunna göra det så måste jag plocka av alla maskorna från maskinen och sticka ihop dem för hand. Livet börjar med en dubbelvikt udd som jag också stickar för hand men när jag stickat ihop kjol och liv så trär jag upp maskorna igen på maskinen och stickar resten. Uddkanten runt hals och ärmhål stickar jag för hand. Det vita garnet har jag fått av en granne som hade en kompis som börjat virka ett sängöverkast någon gång i tiden då man gjorde det. 60-talet eller så. Personen tröttnade ganska fort och det tunna garnet blev liggande. Det är inte roligt att sticka med kan jag säga men med maskin gick det bra. Färgen är från mitt aldrig sinande garnlager.

tisdag 18 oktober 2011

Stickade sjalar i lin med beskrivning

Jag fortsätter att efter bästa förmåga tära på mitt garnlager. I 10 år runt 1980 var jag vävlärare och samlade på mig en del vävgarner. Bland annat ett härlig 2-trådigt lingarn som heter Vävlin och som finns än idag. Av detta har jag stickat några tunna härliga sjalar på allra enklaste vis.



Jag har garn i fler färger men till slut så tröttnar man. I alla fall jag som har så svårt att sticka flera lika.



SJAL i LIN
En storlek
Material: Vävlin, något annat lingarn eller tunt bomullsgarn
Garnåtgång: 140 gram
Mönster: virkad kant i matchande färg
Sticksätt: Slätstickning
Stickor 2 eller 2½  beroende på garn
Virknål 2 mm size 14
Lägg upp 4 m och sticka 4 v. Sticka slätstickning enfärgat eller randigt. Öka 1 m i ena sidan vartanat v till 140 m. Sticka 10 v. Minska 1 m i samma sida vartannat v till 4 m återstår. Sticka 4 v. Maska av.
Det går förstås bra att sticka på stickmaskin också.
Montering:
Virka 1 v smygmaskor med 2 luftmaska emellan med nedtag i varje v längs öknings/minskningssidan. Virka eventuellt på samma sätt även på den raka sidan. Fäst alla trådar och pressa sjalen.
design: textilkonstnär katrin bawah

måndag 17 oktober 2011

Harriette har varit min räddning i tidig höst.



Jag har tidigare skrivit att jag ville sticka en baskermössa med tofs. Och det har jag nu också gjort - alldeles till mig själv. Jag vill inte så gärna vara med på bild men mitt nya nu vitmålade huvud gillar det. Baskern är enfärgad i turkos men i två olika kvaliteter - ett tunnare till resåren och ett grövre i kullen. Jag gör rätt ofta så. Resåren sitter bra och kullen går snabbare att sticka. Lite lat kan man väl få vara.



För att inte latheten ska få alltför stort fäste så har jag kompletterat mössa med trekants-sjal, pulsvärmare och vristsmycken.



Att det blev en turkos outfit beror på att jag hade en flera år gammal nästan oanvänd långrock som jag sytt av ett tunt vindtätt tyg fyndat på Skroten i Kinna för ännu längre sen. Jag kortade av rocken, gjorde en dragsko nertill. En grön snodd och två mörkblå dragskoknappar råkade jag ha hemma och vips hade jag en väldigt användbar parkas. den lösa västen med huva som är fastsydd i axlarna fanns redan på rocken. Jag hade ingenting som passade bra till parkasen men jag hade en hel del uppnystat turkos garn från en långjumper.  Alltså inget nytt men en helt ny höstutstyrsel. Jag är väldigt nöjd.




måndag 10 oktober 2011

Du ska inte bara sticka....

... du måste sy också påtalar barnbarn T. Vi har alldeles för lite kläder här. Och det är en sanning med modifikation efter som de har 8 kjolar och 4 klänningar, strumpbyxor, jumprar, t-shirts trosor och nattlinnen. Det räcker förstås inte när man måste byta flera gånger allt efter lekar och vem man är.


Sedan länge har jag lovat att sy Alice-förkläden - alltså sådana som Alice i Underlandet har. Och nu - äntligen - finns det. Tjejerna var hos mig i helgen och måste förstås genast vara Alice. Nu är det ju så här att om man är tvilling så kan det finnas två Alicear, eller hur.


Det var gammelmormors uttjänta gardiner som med brodyrkant och allt fick släppa till. Rynkad kjol mot en linning som knyts bak och ett liv som knyts i nacken. Enkelt! Det stor problemet var att Alice har en blå klänning och eftersom dessa underbara flickor är mitt i rosa-rosa perioden finns inga blå kläder att ta till - utom mormors gamla t-shirts. Det gick galant som synes.


Jag har förresten, apropå Alice stickat en trekants-sjal som heter Alice i Underlandet och som ingår i serien Sagosjalar. Jag har inte visat den tidigare. Ett blåmelerat garn som inte skulle räcka till hela sjalen  fick bli botten. Och likt en nyfiken flicka som måste prova allt kunde jag sedan se Hur blir det om jag gör en rand i denna färgen? och Hur blir det om jag tar detta garn i en rand?


lördag 1 oktober 2011

Inlämning, avslutning och vernissage

Det har varit en hektisk vecka. Men det beror inte på att jag är rörig när jag anger ordningen i rubriken. Det verkar förstås lite knasigt men det beror på att det rör sig om två utställningar.



I torsdags var det inlämning på Konstrum 2011. Konstrum är en samlingsutställning av 24 lerumskonstnärer. Jag hade från början när jag blev inbjuden för mer än ett år sedan vilda tankar om att sticka skulpturer. Men som vanligt så räcker tiden inte till för alla mina idéer. Jag började för sent och kände stor press. Det blev inte bra - jag var inte nöjd. Så istället för att stressa fram något halvdant så dammade jag av tant Grön, tant Brun och tant Gredelin och gjorde en "installation" de tre kära gamla damerna. Jag har ju faktiskt vid flera tillfällen sålt stickade kombinationer som "konstverk som ska hänga på väggen" så nu gjorde jag en tavla som man kan klippa ut och använda delar av om man vill.

I går fredag tog utställningen Vita Vera i Lund slut. Så tidigt på morgonen åkte min man och jag i tät dimma till Lund och hämtade den utställningen. Efter att i alla hast plockat ner Vita Vera åkte vi hem i stålande solsken. Ett hastigt byte av kläder och iväg till vernissage av Konstrum klockan 17:00.



Till utställningen Konstrum 2011 hör två dagars ateljévisning, idag 1 oktober och i morgon 2 oktober. I min stökiga ateljé ryms bara en person i taget så jag gjorde min presentation på gården.
Jag visade både vävar och stickade kläder. Som tur var så var det fint väder - varmt och skönt.
Besökarna togs emot av det strävsamma paret Malena och Edvin.



Mitt nya fina huvud var för första gången med på visning.


Till höger om bordet sett från huset så hänger en rad vävar på slak lina. Fotot på dem ser inte klokt ut så jag väljer att inte visa det. Ska försök få till det bättre i morgon när ateljévisningen fortsätter.