onsdag 26 september 2012

Lin-linne från sommarkollektionen 2012

I tunt lingarn - Vävlin 16/2 - har jag stickat Renette. Jag började med de fyra enfärgade och hann bara göra denna fina bruna med ränder och skulle precis börja på en gul med rosa ränder när min stickmaskin gick sönder. Nu är jag på jakt efter en ny stickmaskin. NU.






tisdag 25 september 2012

Stickad tröja från 1977

Eftersom jag nu ett tag varvar gammalt och nytt så är det denna gång gammalt som gäller. 35 år närmare bestämt. Men visst duger den än idag.



 

 
Ragnhild heter tröjan och hon är slätstickad med sprund i sidan och i halsen som knäpps med snoddar.  Hon har randiga ärmar och kapuschong och man kan välja att även sticka ett randigt ok. Tröjan har raka vida ärmar och stora fickor.
Välj svart eller vit bottenfärg eller nån helt annan. Här finns beskrivning.
 

lördag 22 september 2012

Stickat i grönt med gröna ränder


Min gröna period som varit planerad så länge har nu precis börjat och nästan tagit slut. Jag stickar då och då till mig själv men när jag är riktigt nöjd så kan jag inte låta bli att visa dessa plagg på utställningar och marknader. Så var det med Wendela och Sanne till exempel. Och när de väl är med så är de förstås till salu. Jag tänker glatt att jag tar med den hit och sen tar jag ut den så att den blir den min. Om jag ska få någon Wendela så måste jag stick en ny. Wendela var så snygg till mina gröna byxor. Och Sanne i grönt blev också såld.




Kvar finns Wendy. Wendy är stickad i bomull och har instickade ränder i 9 olika gröna nyanser. Ett bra sätt att bli av med små restnystan. Randningen ger sig själv efter storleken på nystanet. Wendy ska få var med i utställningssvängen ett tag till för jag vet inte säkert om hon ska bli min.
Jag väntar med att bestämma mig tills jag sytt den mörkt gröna manchesterkjol som är planerad till.
 

 Vristvärmarna är i alla fall snygga till mina nya gröna kängor.



Men först ska jag sy och sticka Madde. Byxor, tunika och tröja i vinrött-aktigt.

måndag 17 september 2012

Gula minnesbilder

Visst är gult en fin färg. Jag har haft gula perioder av och till genom åren. Första gången det slog till riktigt ordentligt var under min första graviditet vintern -67/68. I en annons fick jag se Brios nya förenklade barnvagn. Jag var såld!! Modellen var såå häftig och så fanns den i gult. Åtminstone i annonsen. Alla barnvagnsförsäljare förstod däremot inte vilken häftig vagn det var.
Men vad kan inte en gravid kvinna förmå sin man och den blivande barnafadern till?
Många barnvagnsaffärer blev det men till slut var den min.


 
 
Ett metallskelett på fyra hjul och en galonväska. Inte en fjädring men vad gjorde det. En tjock rosa madrass fick ersätta och babyn sov gott. Jag tror att det var enda året som just denna modell såldes. Kompisens vagn 10 månader senare hade ett betydligt stadigare underrede. Min gula vagn klarade i all fall mina två barn och ett kusinbarn däremellan. Jag matchade med gul hemsydd manchesterkappa med rött foder och till den hörde både kjol och långbyxor och en liten hätta. Snyggt!
 

 
10 år senare stickade jag i gult. En härligt randig tröja i dubbelt bomullsgarn med V-ringning och fickor. Den tröjan heter Ingela. Den knallgula koftan -gult är som alla färger många nyanser- är också stickad i dubbelt garn. Hon heter Ingegerd. Båda var publicerade i Femina i slutet av 70-talet.

 
Eller också stickar man Ingegerd i ett tjockt garn. Beskrivning finns på min hemsida.
 

 
Ytterligare en så där 10-15 år senare var det åter dags för en gul period i form av ponchon Erika med basker halsdukar puls- och benvärmare.
 
Så nu när jag äntligen fixat till min gröna period så kanske det är dags att gå över till gult. Snyggt och inne i höst.

lördag 15 september 2012

Stickat i bomull med gammaldags look

Till konsthantverksmarknaden UpMarket i augusti stickade jag en ny modell pulsvärmare i bomull. Att ha till fint ute nu och inne hela vintern. Modellen är enkel med en stickad mudd på 10 cm och en virkad del över handen. Jag tycker att den blir lite gammaldags. Speciellt det virkade är det som gör det tror jag. Men jag är väldigt nöjd - jag tycker att de är fina. Som ett smycke - istället för ett smycke.


 
 
Eftersom jag alltid döper mina modeller med ett kvinnonamn så har förstås även denna modell fått ett namn. Hon heter Undis.
 

 
Jag gick igen alla mina tunna bomullsgarner och tog fram alla färgnyanser. Nystan som vägde 30 gram eller mer skulle räcka till ett par. 41 färgnyanser blev det. Härligt att lägga fram och bara sätta igång. Jag stickade 2 par vita och 2 par svarta och jag fick köpa till två gråa nyanser för jag hade inget grått. 45 par blev det. Inte illa.
 
 

 
 
Det par som är allra mest gulgröna tog jag själv till mina nya gröna outfit.

torsdag 13 september 2012

Trasmattekjol redan på 60-talet

Inte för att jag vill skryta - men - jag var först.
I våras blev modeföretaget Hope uppmärksammat för sin trasmattekjol. Då kom jag ihåg. När jag gick min utbildning till textilkonstnär på 60-talet så vävde jag flera trasmattekjolar. En svart med ullgarn i varp och plastremsor som inslag. Ni vet såna som man på den tiden virkade badrums- och köksmattor av. Det blev en himla häftig kjol. Jag har tyvärr inget prov kvar på den.
Men jag har ett vävprov på denna i gult och rosa. Visst är det tufft.


 
 
Jag har också kvar vävprovet på ytterligare en kjol vävd i band både i varp och inslag. Det är "sidenband" som man kunde köpa i rullar och som kallades julklappsband. Rött och guld.



 
 
Vad jag inte kommer ihåg är om jag någon gång stickade en jumper till i samma material som min idéskiss föreslog. Men det är inte omöjligt.


 Här är en bild på Hopes kjol.
 

Lite mer diskret kanske men lika kort.

måndag 10 september 2012

Höstens första stickade mössa

Vad sägs om en härlig och färgstark mössa nu när hösten nalkas och det blåser om öronen? För att det inte ska bli för varmt för vi har ju i alla fall +grader så är mössan mönsterstickad med små regelbundna hål.




 
 
Jag vill presentera Phyllis. Hon är stickad av restgarner i bomull med ett tunnare garn i den breda resårkanten och ett lite tjockare garn i själva baskerdelen. Beroende på garntillgång och garnkvalitet så blir Phyllis lite olika stor i olika färger. Ibland räcker nystanet till hela baskern men om det inte gör det så fortsätter jag med nästa nystan i färgnyansen. Så blir alla olika trots att jag stickar med samma stickor och efter samma beskrivning. Fiffigt, va. Eftersom jag har så svårt att sticka flera av samma sort som är precis lika. Och dessutom kan jag ju utnyttja alla riktigt små garnstumpar som blivit över.

måndag 3 september 2012

Stickade kläder från 70-talet

Som jag lovat i ett tidigare inlägg så ska jag blanda nytt från sommarkollektionen med gamla godingar som fortfarande håller. Den här gången tre jumper-tröjor i bomull som är användbara året om. Modellerna har varit publicerade i Femina 1979.


 
Rött, blått eller vitt - det är bara att välja vad man tycker om. De är stickade, som sagt, på sjuttitalet med de garner som fanns då. Men jag tror nog att man ska kunna få tag i nåt garn idag som går att använda. Här finns i alla fall beskrivningar till två av dem. Isabella den röda är mosstickad i dubbelt garn och Inez den blå är rätstickad.
 
 
 
I samma serie finns också Isadora. Just då var det så himla modernt och inne med kläder i skurtrastyg eller tyg som liknade skurtrasor. Så som skurtrasor såg ut då och som man faktiskt våttorkade golven med. Jag hakade på den trenden på mitt vis med Isadora, rätstickad med en tråd vitt och en tråd oblekt och ihopvirkad med avvikande färg.
 

 

Om jag får säga det själv så är det tre snygga tröjor fullt användbara idag. Eller är jag bara gammalmodig?